Твір на тему: «Гомер – великий давньогрецький поет»


Рейтинг твору 3.78 на основі 85 голосів


Відомі у всьому світі поеми великого давньогрецького поета Гомера «Одіссея» та «Іліада» базуються на героїчних піснях, які у стародавній Греції виконувалися мандрівними співаками аедами. Древні греки приписували створення цих поем сліпому аеду на ім’я Гомер. За легендою поет народився на острові Хіос. Вже в ті часи за право називатися батьківщиною видатного поета сперечалися між собою аж сім міст.

Наочність та реалізм поем Гомера дозволяють читачам відчувати себе героями подій, відображених у поетичних творах. Стародавній еллінський світогляд, який відображений в епічних гомерівських поемах, переносить читачів до Олімпу, на якому мешкали боги. Мова поетичних творів Гомера незвичайно яскрава й образна.

Поет увесь час знаходився в безпосередньому спілкуванні з природою і, мабуть, саме тому, мислив переважно образами. Наприклад, бурю в його творах уособлював «блакитно кучерявий» Посейдон, який мчався безкрайніми морськими просторами. Світанок у поемах Гомера виступав в образі юної богині Еос, у якої були «пурпурові персти», що однаково сяяли на небі і для безсмертних богів, і для простих людей.

Не менш яскраві епітети Гомер знаходить і для героїв своїх творів. Одіссея поет зображує «богорівним», «постійним у бідах», «багатостраждальним» і «хитромудрим». Юний Телемах, син Одіссея, зображується «розсудливим», цариця Пенелопа — «багаторозумною», а феакійська царівна Навсікая — «чарівно квітучою» і «чарівно кудрявою». Не шкодуючи яскравих кольорів, Гомер змальовує силу та красу своїх героїв.

Так само реалістично Гомер зображує у своїх творах і речі, які були виготовлені людськими руками або богами. Він невтомно вихваляє тих, хто створив корисні для всіх речі, і розповідає про далекі часи, коли царі, вожді, герої, вміли робити багато речей, корисних не тільки для себе, а й для інших. Адже навіть глечики, чаші, ванни, корзини і статуї, які знаходилися у власності царя Менелая або Алкіноя були зроблені з золота чи срібла. Чарівна цариця Олена тримала в руках золоте веретено і пряла пурпурну вовну, яка лежала у срібній скриньці, а німфа Каліпсо для створення чудодійних тканин користувалася золотим човником.

У всьому багатстві кольорів і в яскравих епітетах висвітлено в поетичних творах Гомера і море, яке для давніх греків було єдиним шляхом у світ.

Завдяки неперевершеному таланту Гомера велике мистецтво дозволило йому зобразити у своїх віршах і поемах усю палітру барв. Рожевість зорі, білизна вітрил, свіжість морського бризу — усе пронизує позитив і радість буття. У безсмертних поетичних творах великого давньогрецького поета зображена сама юність людства, висвітлена в яскравому сяйві поезії.