Твір на тему: «Незламний характер Робінзона» за романом Данієля Дефо «Робінзон Крузо»


Рейтинг твору 4.08 на основі 24 голосів

Герой роману Даніеля Дефо «Робінзон Крузо» був звичайною людиною і не вирізнявся якимись особливими вміннями та талантами. Але саме це і робить Робінзона таким близьким до читачів, а його життєві принципи та роздуми викликають добре до нього ставлення та співчуття.

Автор роману ставить людину, яка жила, користуючись усіма надбаннями свого часу, яка посідала своє місце у суспільстві, у становище, в якому немає ніяких можливостей жити у звичних для неї умовах. Більше того, Робінзон опиняється в скруті, і майбутнє його дуже лякає. Відірваність від цивілізації, шансів на порятунок від якої майже не має, здається йому гіршою за смерть. Робінзона охоплює відчай. Саме таким зображений герой роману у перші дні його перебування на безлюдному острові.

Проходить час, і Робінзон змушений думати про те, як вижити у нових, незнайомих і дуже складних для нього умовах. Поступово відчай героя роману змінюється на надію. Смуток до Робінзона повертається тільки під час його хвороби, коли, знесилений, він відчуває себе дуже самотнім.

Коли Робінзон через загибель судна потрапив на острів, він мав тільки те, що було на ньому. Вижити йому допомогли інструменти, які він врятував з кораблі, а найбільш усього — наполеглива праця і надія на порятунок. Робінзон будує собі надійне житло, поступово його облаштовує. Із знайдених зернин йому вдається вирощувати хліб, він приручає диких кіз, які жили на острові і ті забезпечують Робінзона молоком та сиром.

Щоб з декількох зернин виростити достатньо хліба, щоб отримати змогу доїти кіз, Робінзон витратив кілька років наполегливої праці. Для нього це була не тільки можливість їсти хліб, це була перша велика перемога над жорстокою долею.

Поступово покращуючи умови свого життя на острові, Робінзон ні на хвилину не полишав надію на порятунок і повернення додому. В якийсь час він, втомившись чекати, коли понад островом пропливе корабель, Робінзон вирішує сам збудувати човен. Хоча врешті-решт його спроба терпить невдачу, він не втрачає надій.

У романі «Робінзон Крузо» можна знайти багато прикладів того, чого може досягнути людина у найскладніших умовах, маючи цілеспрямованість і непохитну волю. Робінзона не зломило жодне випробування, він, попри все, не впав духом, кинув виклик обставинам і переміг їх.

Незламний характер головного героя роману Даніеля Дефо уособив в собі найкращі людські риси. Адже людині не слід боятися труднощів — саме ця думка і є висновком з роману «Робінзон Крузо». Мабуть, саме тому історія простого моряка, який зумів підвищитися над обставинами і вижити на безлюдному острові, буде хвилювати ще багато поколінь читачів. Бо приклад Робінзона Крузо доречний не тільки на острові в океані, а й у повсякденному житті кожного з нас.