Твір на тему: «Краса врятує світ» за сонетом Вільяма Вордсворта «До прекрасного»


Рейтинг твору 5 на основі 2 голосів

Хто відчув насолоду мистецтва, для того вже інші насолоди не існують.

А. П. Чехов

Один з найцікавіших творів відомого англійського поета Вільяма Вордсворта — романтичний сонет «До прекрасного». У ньому розкривається важливість мистецтва у формуванні найкращих рис людини, його місце в житті людства.

Сонет починається такими словами: «Святе мистецтво! В пензлі чи пері». Саме так поет визначав мистецтво як «святе» — він вважав, що воно володіє якоюсь вищою силою і може увіковічити будь-яку мить: чи то «веселі промінці в химерній грі», чи то хмарину, яка пливе в небі.

Сонет «До прекрасного» — це своєрідне уславлення «святої сили мистецтва». За думкою поета, людина, яка займається творчою діяльністю, чи то музика, живопис або література, наділена даром Божим, даром, який надала їй природа на виконання певної місії в цьому світі.

Наприклад, художник, який за допомогою пензля і фарб «вириває мить із плину часу», дарує свої творіння людству, і вони залишаються й після його життя. У своєму сонеті Вордсворт описує мистецтво як «дитя весни, і літа й листопада», яке може спинити плин життя, спіймати будь-яку мить і увіковічити її на століття.

Скульптор залишає майбутнім поколінням дивовижні фігури і образи, відображає характер епохи, в яку йому довелося жити і творити, вкладає в них свою душу.

Музикант за допомогою чарівних звуків дарує людям свою музику, яка викликає почуття задоволення і насолоди, сповнює позитивними емоціями. Він теж має особливий дар и при цьому є часткою людства.

А письменник чи поет силою «свого художнього пера» відтворює свої думки і почуття, відтворює всю людську сутність, увінчує себе як «майстер слова». При цьому він використовує фантазії, художній вимисел і почуття, які він переживає на протязі усього свого життя. Тим самим майстер художнього або поетичного слова своїм нащадкам залишає найцінніші духовні надбання не тільки особистості, а й цілої нації.

«Святе мистецтво!» — так починається сонет. І дійсно, воно святе, бо є втіленням мудрості і чистої краси, насолодою для людських душ, подарунком богів. Але людину робить людиною фізична, розумова або творча діяльність. Мистецтво якраз і є плодом творчої діяльності, тобто воно невідривно пов’язане зі звичайним людським життя, зі звичайними людьми.

«В пензлі чи пері

Є сила дати вічність кожній рисі

Хмарини, що пливе в небесній висі,

Веселих промінців химерній грі».