Твір на тему: «Київ у творчості і в серці Михайла Булгакова»


Рейтинг твору 3.91 на основі 22 голосів

Відомий російський письменник Михайло Булгаков народився у столиці України і все своє нетривале життя він любив Київ усім своїм серцем. Рідне місто Булгаков згадував майже у кожному своєму творі. Особливе місце Київ посідав у романі «Біла гвардія». Письменник дуже тепло згадував це прекрасне місто: «Як багатоярусні стільники, димилося, і шуміло, і жило Місто. Прекрасне в морозі і тумані на горах, над Дніпром. Цілими днями підіймався гвинтами із незліченних труб дим до неба. Вулиці курилися димкою, і скрипів збитий велетенський сніг».

Молодий лікар Михайло Булгаков навесні 1916 року поїхав на фронт з київського будинку №13, описаного у багатьох його творах. Булгаков приймав участь у Першій світовій війні як доброволець від міжнародного Червоного хреста, але ніколи не уникав небезпеки і приймав участь у бойових діях. До Києва, У будинок №13, повернувся письменник того ж самого року, коли його призначили земським лікарем на Смоленщині і відкликали з фронту. Ще раз Булгаков був у Києві у 1921 році. Це був не тільки його останній приїзд до рідного міста, а й остання зустріч з матір’ю, яку він любив щирою синівською любов’ю. На перших сторінках роману «Біла гвардія» Булгаков згадував про неї: «Мамо, світла королево, де ж ти?».

Ще раніше, у голодній і холодній Москві, коли письменник до виснаження, частіш усього ночами, працював над своїми творами, його серце зігрівали спогади про рідний Київ, про любий серцю і знайомий до кожного камінця узвіз, про рідну матінку.

У творах митця образ Києва — це суто булгаковський образ особливого, неповторного міста. Його доповнює багато характерних деталей. Це і київська архітектура, і київські парки та сади, і знамениті київські зими. М. Булгаков дуже любив сніжні зими і не один раз згадував їх у своїх творах, згадував «не холодний, не жорсткий, крупний лагідний сніг». С часом його улюбленим кольором став білий — колір спокою і небуття.

Я теж люблю Київ, не менш мені подобаються і твори М. Булгакова. Для мене цей письменник і мій Київ — щось єдине, нероздільне. І хіба не прекрасні слова цього незвичайно талановитого автора, які він сказав про моє і своє рідне місто: «І було садів у Місті так багато, як ні в жодному місті світу». У мене складається враження, що коли Майстер із роману «Майстер і Маргарита» прощався з Москвою, він думав не про неї, а про Київ, як думав про нього і сам автор роману. Київ завжди був поряд з Михайлом Булгаковим, якщо не в творах, то в серці — точно.