Твір на тему: «За бідного янгола замовлю я слово...» за оповіданням Габрієля Гарсія Маркеса «Стариган з крилами»


Рейтинг твору 4.2 на основі 5 голосів

Одного похмурого дощового ранку звичайний мешканець латиноамериканського селища на ім’я Пелайо, повернувшись з риболовлі, несподівано побачив на своєму подвір’ї незвичайного старого діда, що лежав, упавши обличчям у багно. Він стогнав і ворушився, але через величезні крила не міг підвестися на ноги. Наляканий Пелайо одразу ж побіг по свою дружину Елісенду, яка в той час ставила компрес хворій дитині.

Стариган з крилами не менше налякав і Елісенду, тому деякий час вони з чоловіком просто стояли, розглядаючи чудернацького старигана. Він був схожий на лисого немічного жебрака, а його обскубані великі крила виглядали досить кумедно з погляду звичайних людей. Зі старигана з крилами стікав бруд, але це видовище не викликало у господарів ніякого співчуття.

Спочатку чоловік та жінка вирішили, що цей старий був потерпілим від якогось іноземного пароплава, але з часом сусідка висловила припущення, що це справжній янгол, який прилетів забрати душу хворого хлопчика. А скоріш усього, старий янгол просто не витримав дощу і через це впав у багнюку на подвір’ї Елісенди.

Після недовгих розмірковувань родина відправила несподіваного прибульця до курника. А вранці дитина почала одужувати, що стало справжнім дивом. Подружжя вирішило дати янголу триденний запас їжі і відпустити його, але старий виявився дуже слабким для того, щоб повернутися на небо. До того ж на його крилах майже не було пір’я. Тоді Елісенда і його дружина вирішили демонструвати старигана з крилами своїм односельцям, при чому не безкоштовно, а за гроші.

Питання про те, янгол чи ні, залетів на подвір’я Пелайо, так і залишилося невирішеним. Надії на зцілення хворих селян не виправдалися. А дива старигана з крилами виявилися схожими на жарт, кумедними, що добре похитнуло його репутацію. Янгол дуже швидко перестав цікавити селян, але господарі все ж встигли нажитися на прибульцеві. На гроші, що родина зібрала з односельців, вона побудувала другий поверх і загартувала усі вікна, щоб янголи більше не залітали до них.

До янгола ця родина не відчувала ніякої вдячності. Більше того, стариган із крилами дратував їх своєю присутністю. Немічний старий з великим букетом хвороб жив відчужено і самотньо, незрозумілий і байдужий.

Тож коли до вашого подвір’я раптом прилетить янгол, не треба його принижувати і ображати. Треба дати йому притулок у власній душі. Тоді, можливо, він принесе на своїх крилах очищення і любов. Головне — не проґавити свій час!