Твір на тему: «Бертольд Брехт – драматург, пророк XX століття» за драмою «Матінка Кураж та її діти»


Рейтинг твору 3.95 на основі 121 голосів

Головною героїнею драми відомого німецького письменника і драматурга Бертольда Брехта «Матінка Кураж та її діти» є німкеня, прізвисько якої і було винесене автором у назву твору. Вона усе життя займалася торгівлею дрібними предметами солдатського вжитку та їстівними припасами. Зі своїм крамом вона супроводжувала німецьку армію під час тридцятирічної війни, яка відбувалася у першій половині XVII століття. Матінка Кураж мала трьох дорослих дітей: доньку Катрін і синів Швейцаркаса та Ейліфа. Не менш важливим персонажем є і армія, яка була для героїні драми єдиною годувальницею.

Зі сцени ворожіння у родині матінки Кураж розпочинається низка смертей. Саме тоді удачлива маркітантка намалювала на невеличких папірцях чорні хрести смерті для кожного зі своїх дітей і перемішала їх у шоломі. Шолом вона жартома порівняла з материнським черевом. В цій жорстокій сцені вперше у творі з’явилися передчуття біди і трагічні нотки. Далі автор зображує, як героїня драми одного за одним втрачає своїх дітей.

Першим від вироку воєнного суду гине сміливий старший син Ейліф. Але ця смерть у серці матері викликала лише нетривале сум’яття. І хоча з її вуст і зірвалися прокльони, те це було лише одну-єдину мить, а потім вона відразу заявила: «Я не дам вам зробити так, щоб війна мені остогидла. Слабкі гинуть і в мирний час. Тільки війна краще за мир годує людей». Автор припускає, що так само думало чимало простих німців, сучасників драматурга.

Майже одразу після старшого сина, рятуючи полкову касу, гине і молодший син матінки Кураж. З синами війна забрала у героїні драми і єдину доньку, надзвичайно добру дівчину, яка з народження була німою. Катрін загинула, коли намагалася врятувати мешканців зовсім незнаного їй міста. У німоті цієї відважної дівчини Б. Брехт втілив німоту усього німецького народу, який мовчав, спостерігаючи свавілля нацистського режиму.

А матінка кураж після загибелі своїх дітей так само продовжила свій сумнівний бізнес.

Драма «Матінка Кураж та її діти» стала справжнім пророцтвом, адже вона була написана Б. Брехтом напередодні Другої світової війни. У своєму творі автор показав читачам та глядачам, яка доля очікуватиме Німеччину, якщо країна зважиться на завойовницький похід проти світу.

Пророцтво Б. Брехта збулося. Ідея підкорити Європу через шість років закінчилася для Німеччини повним крахом. На війні німці втратили мільйони своїх співвітчизників, а уся німецька земля лежала в руїнах. Змальовуючи події Середньовіччя, Б. Брехт намагався попередити німців від страшної катастрофи, але його так ніхто і не почув.