Твір на тему: «Творчість Томаса Манна»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Як справжній патріот своєї Батьківщини, відомий німецький письменник Томас Манн боляче переживав події Першої світової війни і не менш боляче сприймав роль Німеччини у цій війні та подальшу непопулярність країни у світовому суспільстві. Цим і пояснявся інтерес митця до міжнародної та національної політики. А спробою німецького письменника-патріота виправдати свою країну в очах демократичного світу стали новели та есе часів війни, серед яких найбільш відомі «Роздуми аполітичного».

Фашистський переворот примусив Томаса Манна емігрувати. Саме в еміграції письменник зблизився з найбільш активними антифашистами. За часи Другої світової війни митець вів цикл радіопередач, яки призначалися спеціально для німецьких слухачів. У цих передачах Манн наголошував на тому, що невід’ємною частиною німецької культури є гуманістична мораль і що тільки вона здатна захистити свідомість співвітчизників письменника від впливу нацистської ідеології.

Одним з найвидатніших творів Томаса Манна по праву вважається новела «Смерть у Венеції», яка є засторогою людства від духовного занепаду. Головний герой новели — письменник Густав фон Ашенбах — людина, яка присвятила усе своє життя мистецтву, але позбавила себе усіх людських почуттів. Герой був впевнений, що для справжнього митця зайві будь-які почуття, достатньо спостерігати за тим, що діється навколо і відображати це у своїх творах. Ашенбаху довелося разом з іншими мешканцями Венеції переживати страшну епідемію холери, але і тут замість того, щоб боротися з хворобою, він просто спостерігав за тим, що відбувалося у місті. В результаті письменник гине від холери, а ось Венеція залишається такою ж прекрасною і непорушною. Та якщо й інші будуть ставитися до життя так, як і герой новели, загинути може не тільки людина і культура, а й увесь світ.

Ще одним яскравим твором є оповідання Томаса Манна «Маріо і Чарівник», яким у 1930 році письменник розпочав антифашистську тему у своїй творчості. Це оповідання — ствердження перемоги добра у його одвічній боротьбі зі злом.

Найвизначнішим твором Томаса Манна вважається роман «Будденброки», який одразу ж після виходу в світ став справжнім бестселером. Не менш відомі і такі твори письменника, як філософські романи «Доктор Фаустус» і «Чарівна гора», у яких засуджуються людські вади та возвеличується людська моральність.

Томас Манн, антифашист і гуманіст, істинний шанувальник мистецтва і талановитий митець, сказав прості і в той же час геніальні слова, яки швидко стали крилатим висловом: «Війна — це лише боягузлива втеча від проблем мирного часу».