Твір на тему: «Романтичний герой ранніх творів Максима Горького»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

До романтичних творів Горького відносяться «Стара Ізергіль», «Макар Чудра», «Дівчина і смерть», «Пісня про Сокола» та інші. У них герої — люди виняткові. Вони не бояться говорити правду, живуть чесно.

Цигани в романтичних оповіданнях письменника сповнені мудрості та гідності. Ці неписьменні люди розповідають герою-інтелігентові глибокі символічні притчі про сенс життя. Герої Лойко Зобар і Рада в оповіданні «Макар Чудра» протиставляють себе натовпу, живуть за своїми законами. Більше всього на світі вони цінують свободу, як і старий Макар Чудра, який розповідає історію їхнього кохання. Макар не розуміє, чому люди живуть тісно, хоча місця на землі багато, все життя тяжко працюють, але залишаються жебраками і рабами. Макар засуджує суспільство, але не закликає змінити його закони. Горький вважав, що черпати силу людина повинна в природі, як вольні цигани.

Романтичною рисою в оповіданнях Горького є інтерес автора до образів природи. Природа для нього — це важлива філософська тема. Це світ символів для письменника-романтика. Опис бурі, вітру, моря, гір — все це створює атмосферу романтичних переживань. Невипадково оповідання «Макар Чудра» закінчується піснею моря, яке співає гімн гордим і сміливим циганам.

В оповіданні «Дівчина і смерть» протиставлені життя, любов і загибель, руйнування, уособленням яких є два образи: Дівчина і Смерть.

У творах Горького людина хоч і «природна» істота, але понівечена містом і сучасною цивілізацією. Горьківські босяки — «діти природи», люди бідні, але горді.

Романтичної рисою є і байдуже ставлення письменника до побуту. Ми не можемо дізнатися нічого конкретного про життя босяків, чуємо тільки їх полум’яні промови про свободу. Як і у романтиків, у Горького характери героїв написані різкими чорно-білими кольорами. Якщо Ларра лиходій, то без домішки добра. В образі Данко дані тільки позитивні риси. Він рятує людей ціною власного життя, висвітлюючи їм шлях своїм палаючим серцем.

Але, на відміну від європейських романтиків, Горький прославляє не зло, а добро. Негативні герої у нього однозначно засуджуються, як в казках. Єдиний чисто романтичний герой у Горького — це Ларра, син жінки і орла. Він зневажає людей, вбачаючи в цьому свою свободу. Цигани виганяють зверхника. Ларра — втілення цинізму та егоїзму. Данко ж являє собою іншу сторону можливостей людської душі — героїзм і здатність до самопожертви.

Романтизм Горького відрізняється наявністю позитивного ідеалу. «У житті завжди є місце подвигам», — стверджує автор. Його хоробрий Сокіл з «Пісні про Сокола» сплив кров’ю в бою з ворогами. Але смерть його не марна. Письменник створює образи, які стали б прикладом для читачів.