Твір на тему: «Які причини того, що Ромео і Джульєтта загинули»


Рейтинг твору 3.99 на основі 129 голосів

Трагедія «Ромео і Джульєтта» — справжній гімн любові. Сильне почуття спалахує між героями раптово, з першого погляду.

Це відбувається на костюмованому балу у Капулетті, куди прийшов Ромео разом зі своїми друзями. Ніщо ніби не віщує цієї любові, все їй вороже: сімейна незгода, захоплення Ромео гордою красунею Розалін, сватання Паріса, воля батьків Джульєтти, вік героїв. Але любов стрімко розвивається в юних серцях, народжуючи сміливі і тверді рішення, поетичні слова, змінюючи характери героїв. Так Джульєтта на очах у глядачів перетворюється з наївної дівчинки в дівчину, в жінку, здатну боротися за своє почуття.

Змінюється і Ромео. Його любов до Розалін не була справжньою. Як і захоплення герцога Орсино гордою Олівією, це надумане почуття: молодому дворянину належало зітхати про когось, комусь присвячувати вірші. Для цього вибиралася відповідна «прекрасна дама». Нічого спільного з живим людським почуттям тут не було. Для Ромео його схиляння перед Розалін — тільки передвістя, передчуття істинної любові.

У юної любові два несхожих союзника. Перший з них — годувальниця, жінка з народу. Вона виростила Джульєтту і гаряче любить її.

Джульєтта відповідає годувальниці тим же. Самотність в сім’ї, деспотизм батька, байдужість матері призводять до того, що годувальниця стає єдиним другом для дівчини. Джульєтта відкриває їй все і чекає від неї допомоги. Але годувальниця розбещена життям серед багатих і знатних, їх подачками. Вона любить гроші, подарунки, охоче приймає їх і від Ромео і від Паріса. Боячись за себе, годувальниця не видає таємниць Джульєтти, але спокійно радить їй вийти заміж за Паріса, хоча добре знає, що Джульєтта — законна дружина Ромео.

Цю дуже складну ситуацію Шекспір ​​взяв з наявних літературних джерел і не міг змінити. Але письменник зумів надати їй правдоподібності. Найбільш природний для Джульєтти шлях — зізнатися батькам, що вона стала дружиною Ромео, і попросити у них пробачення. Але це абсолютно неможливо. Шекспір ​​жваво показав характери батьків Джульєтти — запального, деспотичного, страшного в гніві батька і матері, молодої, гарної жінки, що пристрасно оплакує Тибальта і готова на таємний злочин. Вона готова убити Ромео, пославши йому отруту. Вбивство Ромео — ось єдиний результат відвертого визнання Джульєтти.

Інший шлях для Джульєтти — це визнання Лоренцо герцогу про вінчання Ромео і Джульєтти. Але й він теж нічого не змінив би. У той час влада батьків над дітьми була безмежною, тож герцог тут нічого не зміг би зробити. Тому для Лоренцо залишається тільки одне — дати Джульєтті снодійне, а Джульєтті залишається приректи себе всім жахам склеп. І героїня вирішується на це. Вона каже, випиваючи напій:

«Іду до тебе

І за твоє здоров’я п’ю, Ромео».

Отже, причиною загибелі Ромео та Джульєтти є непорозуміння їх батьків, їх вороже ставлення до представників іншого рівня суспільства та їх заскорузле почуття переваги над іншими. Але мені здається, що ця п’єса Шекспіра закінчується оптимістично. На могилі дітей два ворогуючих клани забувають свої образи.

У Вероні настає довгоочікуваний мир, хай і завойований такою страшною ціною. Можна сказати, що любов юних героїв приносить благоденство багатьом людям і їх Батьківщині.