Твір на тему: «Моє ставлення до проблем, що порушуються у трагедії Шекспіра «Гамлет»


Рейтинг твору 3.74 на основі 212 голосів

Бути чи не бути, ось в чому питання.

У. Шекспір ​​. «Гамлет»

Трагедія Вільяма Шекспіра «Гамлет» справедливо визнана однією з найбільш великих філософських трагедій, оскільки вона зачіпає питання, які протягом багатьох століть турбують людей: що таке життя і що таке смерть? В чому причина бід і нещасть в долі людини? Чи може людина уникнути або знищити зло? Чи потрібно прийняти життя таким, яким воно є?

Читачі присутні при народженні та розвитку внутрішнього конфлікту принца Датського Гамлета. Що ж послужило його причиною?

Король, батько Гамлета, вмирає при нез’ясованих обставинах, а мати менше ніж через місяць після його кончини виходить заміж за Клавдія, брата покійного короля, і розділяє з ним трон. Привид батька, повідомивши Гамлету справжню причину смерті короля (Клавдій під час сну влив йому отруту у вухо), закликає принца до помсти.

Все це ламає уявлення Гамлета про світ і своє місце в ньому. Найбільше його ранить не сам факт жахливого злочину, а те, що Клавдій зберігає личину доброчинності і порядності, а мати-королева стоїть поруч з ним:

Так зло і несправедливість входять у життя Гамлета, і він розуміє, що вже ніколи не буде колишнім. Принц вирішує стати проти злу, але залишається один, оскільки шкільні друзі його зраджують, а кохана дівчина стає слухняним знаряддям у руках ворогів. Випробувані Гамлетом потрясіння похитнули його віру в людину.

Принц надягає маску безумства, яка допомагає йому приховати гіркоту, сум’яття та біль, і дає йому право говорити правду в обличчя людям, не прикрашаючи її. Жахливо те, що всі приймають хворобу Гамлета за чисту монету.

Гамлет — людина свого часу і живе за його законами, які вимагають негайної помсти за батька. Але принц не бажає уподібнюватися вбивці Клавдію, «злодію, який поцупив владу і державу». Він хоче не вбивства, а викриття зла і тому вичікує, відчуваючи при цьому тяжкі муки совісті через свою бездіяльність. Однак ця відстрочка дає йому можливість і час для вирішення найважливіших питань про вибір, сенс життя, долю століття.

«Бути чи не бути, ось в чому питання.

Змиритися під ударами долі

Чи треба чинити опір

І в смертній сутичці з цілим морем бід

Покінчити з ними разом.

Померти. Забутися

І знати, що цим обриваєш ланцюг

Сердечних мук і тисячі поневірянь, притаманних тілу...»

Думки про самогубство Гамлет відкидає одразу, оскільки розуміє, що це не вирішить проблему і не принесе полегшення його серцю.

Посилюючи трагедію, Гамлет ненавмисно вбиває батька Офелії. Незабаром через це дівчина втрачає розум. Ці біди підганяють Гамлета, він докоряє себе за повільність і нерішучість, адже помста ще не здійснилася.

Рятуючись від принца і бажаючи його смерті, король посилає його до Англії, але Гамлет руйнує його плани, раптово повернувшись. З гіркотою дізнається принц про смерть улюбленої їм Офелії. Брат Офелії Лаерт вступає в змову з королем, після чого Гамлета запрошують на поєдинок, де Лаерт повинен поранити його отруєною рапірою. Перед поєдинком Гамлет, підозрюючи обман і злодійство, не зраджує ані собі, ані своїм моральним принципам.

І ось королева отруєна, король заколотий, Лаерт і сам Гамлет гинуть від отрути. Але перемога залишається за Гамлетом, оскільки помста здійснена, зло викрито, справедливість восторжествувала. Гораціо розповість світу і нам, нащадкам, про цю історію, яка не тільки може підштовхнути нас до пошуку відповідей на поставлені в ній питання, а й до правильного вибору.