Твір на тему: «Чи можна вважати Гамлета вічним образом»


Рейтинг твору 3.8 на основі 164 голосів

Кожен народ має свої книги, що беруть витоки з далекого та стародавнього фольклору. Національні літератури відображають специфіку життя: образ думки людей різних країн, їхню культуру, побут і традиції. Мистецтво слова кожного народу оригінальне і своєрідне.

Але є проблеми, які хвилюють всіх людей у всі часи, незалежно від їхньої національності, умов життя, соціального стану. Кожне покоління знову і знову ставить перед собою глибокі філософські питання: що є життя і смерть, що є любов, як влаштований світ і людина, в чому сенс життя, які цінності стоять вище всього, що є Бог... Ці питання відображаються, в тому числі і в літературі, і носять назву «вічних мотивів».

Одним із загальновизнаних геніїв світової літератури, що розкрили глибини людської душі, є англієць Вільям Шекспір​​, який жив у XVI столітті. Його п’єси — глибоко філософські твори, що зачіпають важливі питання буття. Так, трагедія Шекспіра «Гамлет» малює вічний конфлікт, протиборство людини і навколишнього світу.

Герою трагедії, молодому принцу Гамлету, відкривається страшне: він дізнається, що його батька в боротьбі за престол отруїв рідний брат. У цьому злочині брала участь і мати Гамлета — королева Гертруда.

Юний герой знаходиться в жаху і повній розгубленості. Він розчаровується у всьому світі і всіх людях — чого можна очікувати від них, якщо найближчі виявилися підступними і цинічними зрадниками?

Таким чином, Гамлет виявляється один на один з несправедливим світом, а, вірніше, зі своїми ілюзіями щодо цього світу. Він починає сумніватися в цінності і доцільності життя взагалі — якщо зло таке сильне і непереборне, чи є сенс жити?

Але поступово Гамлет розуміє і приймає свою місію — «вправити» суглоби «часу», що вивихнулися. Він вступає в боротьбу зі Злом, бажаючи відновити справедливість, «хід часу» і співвідношення Світла і Темряви. У результаті цього протиборства герой вирішує для себе багато питань, основним з яких є питання про сутність смерті. У підсумку він приходить до усвідомлення, що смерть перетворює людину в ніщо, а життя — це вічне протиріччя між реальністю та ідеалами.

Таким чином, вічні мотиви у світовій літературі допомагають висвітлювати важливі сторони людського буття, вони пов’язані з глибокими філософськими проблемами. Людині завжди важливо було зрозуміти, хто вона, де знаходиться і куди йде. Світова класика відповідає на ці питання, допомагає читачеві знайти своє місце в житті, зрозуміти і засвоїти неминущі цінності, розставити свої пріоритети.