Твір на тему: «Що довів генетичний код Ругон-Маккарів»


Рейтинг твору 4.24 на основі 21 голосів


Основу роману Еміля Золя «Кар’єра Ругонів» складає історія звичайної родини селян, яких у ті часи було багато тисяч не тільки у Франції, а й у інших європейських країнах. Сім’я Ругонів намагалася створювати враження добропорядної родини, члени якої беруть тим чи іншим чином участь у суспільних і соціальних процесах, приймають гостей, працюють, виховують дітей і займаються бізнесом. Але при цьому ними керують збочені пристрасті, а їх судини наповнює хвороблива кров. І якщо теоретично порівняти усі почуття і прагнення родини Ругонів, то перевагу візьмуть гріховні поривання — жадоба до влади і грошей, родинна ненависть і неприязнь, та і взагалі, якась безнадійна і похмура мізантропія.

Слід зазначити, що над грандіозним задумом створення художньої епопеї письменник працював двадцять два роки. У результаті наукових і творчих пошуків Е. Золя світ побачила соціальна багатотомна епопея під назвою «Ругон-Маккари». Відкривав цей цикл роман «Кар’єра Ругонів», а останнім твором став роман «Доктор Паскаль».

В останньому варіанті цикл романів Е. Золя отримав цікавий і красномовний підзаголовок: «Природна та соціальна історія однієї родини в епоху Другої імперії». Ця фраза повністю відповідає меті, яку поставив перед собою автор, ще не почавши роботу над своїм грандіозним літературним творінням.

У першому романі епопеї члени родини Ругонів постають перед читачами натуралістично і реалістично, адже усе, що з ними відбувається, зображено на тлі історичних подій. Ми бачимо, як з новими поколіннями все більше псується генетичний код цієї родини. Це і жадібне до швидкої наживи і грошей подружжя Філісіте і П’єра Ругонів, і їхній старший син Ежен, одержимий жагою влади, і менший син Ругонів Аристид — нероба та недоук, і племінник П’єра — чистий у своїх благородних пориваннях юний Сільвер.

Всі вони різні за уподобаннями, прагненнями і характерами, всі вони за історичних умов, що склалися у ті часи, стали по різні боки барикад, і все, що їх об’єднувало — це лише спільне родове коріння, родові генетичні хвороби і спільні гріхи їх пращурів. У незвичайно реалістичному відтворенні життя кожного персонажу роману зображується автором послідовно, згідно з принципами, задекларованими у передмові до першого роману епопеї про Ругонів-Маккарів.

Уважно прочитавши роман «Кар’єра Ругонів» і з головою поринувши у нічим не прикритий и не прихований світ життя героїв твору, зробивши для себе чимало соціальних і психологічних відкриттів, я дійшов висновку, що родина Ругонів сама прийшла до самознищення, сама спотворила свій генетичний код. До таких висновків я прийшов завдяки реалістичному зображенню героїв роману, які під час читання повністю заволодівали моїми помислами і думками.