Твір на тему: «Моє враження від роману Льва Толстого «Анна Кареніна»


Рейтинг твору 4 на основі 69 голосів


Завдяки тому, що Толстой у своєму романі «Анна Кареніна» дуже докладно, точно і яскраво описує всі емоції, почуття, думки персонажів, все, що відбувається в романі відчувається реальним. Враження, ніби читаєш про події, які бачив своїми очима, а люди, про яких пише Толстой, реально існували (я не про те, що у персонажів були реальні прототипи). І я зовсім не здивувався б, якби біля вокзалу підмосковного міста Залізничний висіла меморіальна дошка з написом: «Тут, на станції Обіраловка, 15 квітня 1876 трагічно загинула Анна Аркадіївна Кареніна».

Читач занурюється в цей світ і починає жити їм. Толстой задає дуже високий рівень якості літератури. Після «Анни Кареніної» я прочитав кілька книг сучасних письменників і, читаючи чергову книгу, незмінно подумки звертався до її авторові: «Толстой би це описав зовсім інакше – і набагато точніше, багатше і красивіше».

Але майстерно, геніально написаний текст роману – ще не все. Чи є в світі ще настільки відомий і популярний твір, який не зрозумілий переважній більшості читачів?

Роман написаний більше ста років тому. Десятки разів екранізований і поставлений в театрі. Критиками і літературознавцями розібраний мало не по кожному слову. Фабулу сюжету знають навіть ті, хто не читав роман.

Отже, про що роман? Візьмемо будь-яку його анотацію. Вони всі приблизно однакові, там буде написано щось на зразок цього:

«Трагічна історія кохання і зради, доля жінки, яка заради пристрасті зважилася безповоротно змінити своє життя. Анна Кареніна, яка не в силах відмовитися від своїх почуттів до обранця, відкидає мораль світського суспільства, намагаючись захистити своє право на кохання. Чоловік розлучає Анну з сином, її знайомі відвертаються від неї».

Це трактування роману цілком логічне. Жінка на 20 років молодша чоловіка, чоловік багатий і впливовий, він не віддає сина. Звичайно, уява відразу малює чоловіка-тирана і тендітну, беззахисну дружину-жертву, яка захотіла всього лише щастя з по-справжньому коханою людиною, і, наважившись заявити про це, виявилася розтоптана і доведена до самогубства безсовісним чоловіком і жорстоким світом.

На мій погляд, «Анна Кареніна» - це роман про жінку, про її життя і смерть, тріумф і падіння, а також про двох її жертв, чоловіка і коханця, яких вона – спочатку в силу своїх особистісних хибних схильностей, а потім і перебуваючи під постійним руйнівним впливом старанно захоплювала їх за собою в свою згубну воронку.

І тепер, зрозумівши все це, залишається тільки захопитися геніальністю Л. Толстого, який створив твір, незвичайно чудовий і за формою, і за змістом. Величезний роман не має жодної зайвої сцени, всі деталі ретельно продумані і взаємопов’язані між собою. Всі персонажі намальовані приголомшливо жваво і яскраво. Який внутрішній світ потрібно мати, щоб створити таке?! Мені це так само важко уявити, як представити нескінченність космосу.