Твір на тему: «Творчість і кохання в романі Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита»


Рейтинг твору 3.99 на основі 237 голосів


Роман називається «Майстер і Маргарита» — значить, в центрі його драматична історія талановитого письменника і його коханої, «таємної дружини». Розповідаючи про них, письменник намагається відповісти на питання: що таке любов?

Звичайно, не тільки у Майстра і Маргарити в житті є любовні колізії. Дружину Берліоза бачили в Харкові з балетмейстером, Стьопа Лиходєєв добув кімнату для своєї дружини, щоб її духу не було поруч. Багато персонажів роману мають, окрім родини, коханок. Виникає питання: чим же відрізняються стосунки Майстра і Маргарити від усіх інших стосунків чоловіка і жінки? Адже Майстер вже був колись одружений, Маргарита — заміжня жінка.

По-перше, для москвичів матеріальне благополуччя, «квартирне питання» є сенсом життя. Для Маргарити сенс життя — в любові. Вона має все, про що мріють городяни, але не знає щастя любові і готова навіть покінчити із собою.

По-друге, на відміну від москвичів, Маргарита критично ставиться до себе і не знімає з себе вини, вона не хоче заподіяти зла своєму чоловікові і, прийнявши рішення, чинить чесно: не забуває написати прощальну записку, скориставшись кремом Азазелло.

Саме любов Маргарити автор на початку роману називає «справжньою, вірною і вічною». Справжня любов, за М. Булгаковим, — значить безкорислива, самовіддана, здатна приймати інтереси й устремління улюбленого як свої. Жити його життям і допомагати у всьому, вміння поділяти не лише радості, але і невдачі, у важкі хвилини стати опорою коханому. Такою і була любов Маргарити. Досить згадати, як вона підтримує Майстра під час його поневірянь, пов’язаних з долею роману.

Визначення «вірна» розкривається у другій частині роману, коли Маргарита залишається одна і не має ніяких звісток про Майстра. Вона не тільки вірна своєму почуттю, але і не втрачає надії на зустріч, причому для неї зовсім байдуже, на якому світі це станеться.

«Вічною» любов стає тоді, коли Маргарита проходить випробування свободою від всіх норм і законів, коли зустрічається з потойбічними силами. Визначена була сама зустріч Майстра і Маргарити. Майстер розповідає: «Любов вискочила перед нами, як з-під землі вискакує вбивця в провулку, і вразила нас відразу обох! Так вражає блискавка, так вражає фінський ніж».

Любов Майстра і Маргарити трагічна. Не прийнятий літературним середовищем, обмовлений ним, Майстер захворює і в стані нервового потрясіння спалює свій роман. У бій за коханого вступає Маргарита. Заради нього вона готова на все. Перетворившись на відьму, ставши королевою на балу у Сатани, вона з нетерпінням чекає можливості попросити Воланда про обіцяну зустріч із Майстром. Воланд дарує їм, змученим і понівеченим ворожим світом, велике щастя: нарешті зустрівшись, вони знаходять заслужений ними спокій поза суспільством.

«Майстер і Маргарита» — складний твір, в якому вічна тема любові знаходить нове звучання. Про нього ще думатимуть багато поколінь читачів, яким буде судитися по-своєму відкривати і розуміти художні та філософські цінності, закладені в глибинах роману.