Твір на тему: «Життя таке коротке, поспішай робити добрі справи» за творчістю Івана Величковського


Рейтинг твору 4 на основі 23 голосів

Відстоюючи християнську ідею рівності всіх людей, І. Величковський приділяє багато уваги популярній в українському та світовому мистецтві епохи бароко темі всевладності, невідворотності, неминучості, несподіваності смерті, байдужої до будь-яких суспільних станів та ієрархій, а також темі невпинності, швидкоплинності часу.

Ці теми не втратили своєї актуальності і в більш пізніші часи: достатньо пригадати «Косаря» Т. Шевченка. Цій темі у І. Величковського присвячено цілу добірку поетичних творів: цикл із п’яти споріднених між собою образами, настроєм і темою ліричних роздумів, які умовно можна назвати віршами про смерть, епітафія «Нагробок» і дві короткі епіграми «На образ старца, держащаго клепсидру» і «На образ юноши красящагося, єму же смерть тайно вослєдуєт». Можна сказати, що саме цій темі присвячений і весь «Зегар» І. Величковського.

Не забував І. Величковський у своїй творчості і про часті ворожі турецькі та татарські напади, і про нескінчені війни, які постійно розоряли Україну. У своїх творах він звертався до святої Варвари, яку молив берегти співвітчизників від «от варварска находа». Крім того, поет славив «добра воина», який, як і сам Христос, «страдав до смерті», «здався на раны», але був «врагов побєдитель».

Отже, навіть після першого знайомства з віршами І. Величковського можна прийти до висновку, що його поетичні твори розкривають багато проблем, актуальних для тогочасної України, але думки автора приховуються від нас специфічним розумінням і сприйманням тодішньої соціальної дійсності. А придивившись більш уважно, можна переконатися, що поетові була властива історично прогресивна, актуальна і змістовна форма творчості, яка поступово відходила від теологічних творів, що були характерні для літератури того часу, яка тоді тільки зароджувалася.

Завдання наших сучасників повинне полягати не тільки в поверхневому вивченні творчості І. Величковського, яке дозволяє лише оцінити форму його віршів і скласти про них враження, а й у вивченні змісту поетичних творів цього незвичайного автора. Адже тільки такий підхід дозволяє зрозуміти усю важливість тем, які поет підіймав у своїй творчості і побачити крізь релігійну оболонку відображення життя українського народу, його поневіряння і проблеми.