Твір на тему: «Чи готовий я стати читачем елітарної літератури?»


Рейтинг твору 4.13 на основі 8 голосів


Елітарна література створюється професіоналами вузької області діяльності, вона є привілейованою частиною того суспільства, яке її і сформувало. Елітарна література не зрозуміла натовпу, тому стоїть осібно, відповідаючи потребам окремої групи населення.

Знамениті «дягілєвські російські сезони» в Парижі, вчення Фрідріха Ніцше, світ рокерів, клуб великих спортсменів, наукові, творчі і літературні об’єднання — все це продукти елітарної культури. Вони створюються справжніми професіоналами, кожен з них — складний для масового сприйняття продукт.

Розуміння елітарної літератури вимагає спеціальної підготовки, напевно, тому елітарна література має дуже вузьке коло цінителів і шанувальників. Своєрідність картин Шагала зрозуміла не всім, не кожен зрозуміє творчість Пікассо, фільми великого Фелліні. Книги Кафки теж вимагають від читача певної філософської підготовки, особливого тренованого розуму, здатного оцінити художню цінність символізму. Творці продуктів елітарної культури не мають на меті заробити на них. Для них набагато цінніша творча реалізація.

На відміну від елітарної культури, масова література є частиною загальної літератури, своєрідним індикатором всіх сторін суспільства в цілому, а не окремого його класу. Вона характеризується великою кількістю читачів і величезної соціальної затребуваністю.

Щоб привести яскраву відмінність елітарної культури від масової культури, можна згадати музику великого Людвіга ван Бетховена. Її виконання в залі філармонії цікаве тільки справжнім шанувальникам класики, а от звичайна аудиторія меломанів віддасть перевагу почути продукт масового споживання, відтворений у спрощеному вигляді, що звучить, наприклад, на компакт-диску або в мобільному телефоні.

Масова культура все спрощує, робить доступним і зрозумілим всім без винятку. Вона орієнтована на середню аудиторію, на просту прагматику, оскільки звернена до величезної глядацької і читацької аудиторії. Масова культура виникла разом з розвитком масового виробництва і споживання, що народив стандартизацію і знеособлення суспільства.

Швидкому розвитку масова культура зобов’язана створенню засобів масової інформації (радіо, телебачення та друкованої преси). На відміну від елітарної культури і літератури, масова культура і література носить комерційний характер, дуже часто окремі її продукти приносять своїм творцям непоганий прибуток. В якості найпоширеніших зразків можна навести такі приклади: популярні пісні, детективи, середньостатистичні фільми і будь-яка реклама.

Та незважаючи досить критичне відношення фахівців до масової літератури, я все ж таки залишаюся її прихильником і поки що не відчуваю себе готовим стати читачем складної і часто незрозумілої для мене елітарної літератури.