Твір на тему: «Які гріхи бачить у собі людина 21 століття?»


Рейтинг твору 3.8 на основі 82 голосів


Ми живемо в той час, коли науково-технічний прогрес заполонив усі сфери нашого буття. Цей факт значною мірою вплинув на нове покоління, оскільки тепер люди мають інші проблеми та недоліки, існування яких важко було уявити ще декілька десятиріч тому.

Не можна не згадати, якою великою популярністю наразі користуються соціальні мережі. На жаль, це стало причиною того, що люди почали поступово замінювати реальний світ на віртуальний. Користувачі воліють проводити час у мережі з уявними друзями, нехтуючи при цьому спілкуванням з близькими та рідними. Крім того, у молоді змінюються життєві пріорітети. Так, замість реальних досягнень, вони пишаються кількістю підписників чи натисків «мені подобається» під фотографією в профілі. Таким чином, вони видають бажану популярність за дійсність. Та по-справжньому успішні люди не женуться за славою, оскільки їхні вчинки та здобутки говорять самі за себе.

Другим, та не менш важливим недоліком сучасних людей, є пасивність. Коли все, що тобі необхідно, вже придумали, навіщо докладати зусилля й чогось прагнути. Значно краще залишатися у своїй зоні комфорту та спокійно жити, нічим не відрізняючись від середньостатистичного громадянина країни. На жаль, такої думки дотримується велика частина сучасних людей. Причину виникнення такого факту можна виявити в історичному минулому нашої країни. Коли Україна знаходилася в складі СРСР, то усі люди були лише гвинтиками у величезному механізмі. Через рівні умови для всіх і, як наслідок, відсутність конкуренції, люди перестали прагнути для себе більшого, адже необхідний мінімум їм давала держава. Та часи змінюються й поступово старі погляди витісняються більш сучасними. Європейський світ поширив думку про те, що людині слід завжди бажати кращого і йти до своєї мети. Таким чином, почала набирати обертів ідея самовдосконалення та постійного розширення світогляду. Сьогодні гарний спеціаліст має знати декілька іноземних мов, мати престижну освіту, володіти додатковими творчими навичками та бути готовим постійно дізнаватися нове. Тож, аби мати змогу конкурувати в сучасному світі, ні в якому разі не можна бути пасивним, адже в такому випадку виникає ризик змарнувати своє життя.

Останнім важливим недоліком є те, що молодь звертає увагу на життя інших, коли б мала слідкувати за своїм. Ця проблема давно відома світові, проте зараз вона стала особливо актуальною, оскільки сьогодні в руках людини зосереджена така кількість свободи в діях, якої не було ще протягом історії. Кожен сам обирає, чим займатися, який носити одяг, мати сім’ю чи присвятити життя кар’єрі. Будь-яке рішення має право на життя й не може засуджуватися сторонніми, адже кожен має власну формулу щастя. Себе можна порівнювати тільки із собою минулим, оскільки тоді можна побачити, що вже було досягнуто й куди рухатися далі.

Отже, сучасна молодь має як специфічні, так і цілком зрозумілі недоліки. Безумовно, їх не дуже важко усунути, якщо прикласти деяких зусиль, та головне, мати бажання. Робота над собою потребує часу та терпіння, але результат того вартий.