Твір на тему: «Жорстокий моральний урок» поезії Шарля Бодлера»


Рейтинг твору 4 на основі 4 голосів

Слід зазначити, що творчість Шарля Бодлера найбільше вразила сучасників поета своєю незвичайною відвертістю. Його твори були сприйняті як сповідь митця у власних гріхах, за що йому висунули звинувачення у поетизації зла, що було накопичене у душі поета, в оточуючих людях і в усьому світі взагалі. Приводом для цього стала найбільш відома книга Ш. Бодлера «Квіти зла».

Засуджуючи збірку, окремі представники тогочасного суспільства просто неуважно прочитали зібрані там поетичні твори. Без уваги вони залишили і заяву автора про моральні уроки, яки можна винести з його книги. До того ж, швидше за все, так звані «судді» проігнорували і передмову до «Квітів зла», в якій Ш. Бодлер сформулював головний естетичний пункт своєї творчої програми, представивши його як «видобуток Краси і Зла».

У вступі до поетичної збірки «Квіти зла» Ш. Бодлер пояснив своїм читачам, що такий видатний поет, як, наприклад, Данте, повинен пройти через «Лімби» або «перші верхні кола пекла» і, проникнувши у сутність зла, протиставити йому свій ідеал, щось прекрасне, яке реальне лише в тому випадку, якщо буде знищене усе зло світу і всі його гріхи.

Основним мотивом «Квітів зла», як і в «Божественній комедії» Данте, є мотив подорожі. Ліричний герой збірки – художник, що подорожує не тільки у світі людей, а й у нетрях власного «я». Цю подорож він сприймає як своєрідні кола пекла. Подорож художника – це важкий шлях поневірянь, відчаю, прозрінь, розчарувань, віри, злетів і блукань. Це шлях пошуку людиною істини, краси, ідеалу і Бога, а разом з тим – віддалення від власної мрії.

Вже у першій поезії збірки «Квіти зла» під назвою «До читача» автор змальовує страшну картину гріховного «я» людини і називає хворобу, яка, на його думку, веде усе людство до духовної та моральної загибелі.

Аналізуючи творчість Ш. Бодлера, можна погодитися з літературознавцями, які дійшли висновку, що хвороба під назвою «сплін», яку поет вважає причиною усіх нещасть людства, це особливий душевний стан людини, який народжується оточуючою дійсністю. Це духовна ницість, відсутність сенсу земного існування, розчарування, зневіра, байдужість, нудьга, зло тощо.

Головний ліричний герой збірки, яка стала для сучасників Ш. Бодлера жорстоким моральним уроком, всі гріхи і болі людства взяв на себе, пройшовши з ними всі кола пекла. Але від інших художника відрізняє те, що він добре усвідомлює увесь трагізм людського існування, він страждає від власної гріховності і гріховності всього світу, намагається протиставити недосяжний ідеал ницості реальності.