Твір на тему: «Щасливим я був би тільки тоді, коли б зміг привести світ до чистоти, правди, сталості»


Рейтинг твору 3.98 на основі 40 голосів


Особисто я – натура з тонкою душевною організацією, вихований у найкращих традиціях української інтелігенції і навчений піклуватися не лише про себе, а й про інших, а також про місце, в якому живу. Саме тому мене надзвичайно хвилює ситуація, що склалася у світі. За вікном двадцять перше століття, технологічний прогрес щодня набирає неймовірних обертів, стає важко встигати за усіма нововведеннями в освітній, медичній та інформаційній сферах. І поряд з цим - абсурдна відсталість усього, що стосується соціального боку життя, а це, між іншим, величезна його частина! Руйнується інститут сім’ї та шлюбу, падає рівень освіченості та моральності, збільшується кількість злочинів, зростає рівень безробіття та самогубств. Увесь світ перебуває у стані аномії: соціально схвалювані цінності жодним чином не перетинаються із прийнятними шляхами їх досягнення. Хтось губиться від незнання, інші – навмисне йдуть проти. Але результат один: катастрофа.

У цьому світі немає чистоти. І в фізичному, і в моральному плані. Стирається культ цнотливості. Модно вживати алкоголь, наркотики та ненормативну лексику, яка деградація! А чи знали Ви, що з цим настільки неможливо боротися, що уряди передових країн і тих, що розвиваються, змушені підлаштовувати під таку тенденцію свої закони? Вік сексуальної згоди в Україні – 16 років, в Англії – 15, в Нідерландах - 14. Про яку ментальну чистоту може йти мова, коли підлітки, ще такі юні, намагаються якомога раніше заплямувати себе подібно до старших товаришів чи під впливом мас-медіа? Моральність так само не в моді. Вгору по драбині мейнстриму вдираються контркультури. Вони протиставляють себе моральним устоям та поведінковим традиціям, що століттями формувалися нашими предками. Приниження слабших, брехня, зневага та нахабність на кожному кроці. І це лише вершина айсберга, його найновіші нашарування. А що можна сказати про проблеми, які існували завжди? Вони стають усе більш масовими та серйозними. Безхатченки, безбатченки та бідняки. Крадії, кишенькові шахраї та махінатори. Лицеміри, альфонси та бабії. Усе забруднене, збочене та переінакшене.

У цьому світі немає правди. Чи відомо Вам, що відсоток психічних захворювань у порівнянні з даними семидесяти років тому зріс на п’ять (у деяких місцевостях на десять) пунктів? Серед них: параноя та шизофренія. Недарма представник літератури біт-покоління Августин Берроуз казав: «Параноїки – це люди, які починають пізнавати світ. Психи – це люди, які вже майже його пізнали». А все тому, що цей світ заполонила брехня. Змушені сумніватися у кожному слові, шукати підступу у кожній паузі, люди втрачають здоровий глузд. Фрейд казав, що світом правлять три речі: спрага до влади, сексу та їжі. На жаль, це так. Ведені власною корисливістю, ми забуваємо про усе. Ходінням по трупах та досяганням мети усіма можливими та неможливими способами вже нікого не здивуєш. Правду старанно стирають з лиця Землі.

У цьому світі немає сталості. У нас, бачте, все мінливе! Жодної постійності, навіть натяку на неї. Люди перебувають у безкінечному поспіху. Швидше закінчити освіту, швидше знайти одну роботу, потім іншу, одного партнера, потім іншого. Зміни, зміни, зміни! І ніби сама Земля починає обертатися швидше, і крутяться наші голови. І вічно ми нічого не встигаємо. Хаос, хаос, хаос!

Цей світ не має культури. Вона загубилася у мільярдних павутинах Інтернету та соціальних мереж, вона втрачена у безодні страху перед лицем майбутнього.

Подібно Стівену Хокінгу я питаю себе: «Як людська раса може вижити ще принаймні сто років у світі, який у повному безладі політично, соціально та кліматично?» І, на жаль, я, так само, як і Стівен Хокінг, не можу відповіти на це запитання. Але у своїх найсміливіших мріях, найяскравіших фантазіях я уявляю той світ зі сторінок історичних романів російських класиків. Уявляю чистий, правдивий та сталий світ, у якому та лише у якому я міг би бути щасливим.