Твір на тему: «Проблематика роману «Майстер і Маргарита»


Рейтинг твору 3.99 на основі 148 голосів

Михайло Булгаков — видатний російський письменник, драматург, автор відомого на увесь світ роману «Майстер і Маргарита». Роману, у суть якого кожен читач проникає по-різному, відкриваючи для себе нові грані прекрасного.

Сам роман є дещо складним для сприйняття, адже події в ньому розгортаються одразу в трьох сюжетних лініях: реальне сьогодення, де автор показує Москву 1920-1930-х років, пише про Майстра й Маргариту; фантастичний план, де Михайло Булгаков розповідає про пригоду Воланда в Москві; у третьому, історичному плані, містяться біблійні історії.

У той же час у романі «Майстер і Маргарита» порушується ціла низка проблем, які починаються від банальних негараздів у коханні й закінчуються підняттям Михайлом Булгаковим теми ролі мистецтва у тогочасному суспільстві.

Однією з основних проблем, закладених автором у сюжет роману, є проблема творчості й долі письменника, адже в образі Майстра автор відображає своє ставлення до творчості та власні думки про неї. Майстер був повністю зацикленим на своєму романі і тому не бачив світу навколо себе, хоча його творіння і не обіцяло йому успіху та визнання: «летять за вікнами квартирки дні і тижні, змінюють один одного пори року — а Майстер не піднімає голови над рукописом». На прикладі Майстра автор хотів показати, що головними рисами справжнього письменника є відданість своїй справі, презирство до гордості та марнославства.

Другою і не менш важливою проблемою, розкритою в романі Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита», є відплата за добро та зло. У цьому образі автор показує Воланда — силу, «що вічно хоче зла, а творить добро». У романі він карає шахраїв, донощиків, встановлює справедливість, коли повертає Майстрові згорілий рукопис.

Піднімається в романі й проблема злочинної слабкості, що, за великим рахунком, приводить до смертей невинних людей. Михайло Булгаков вважає, що така поведінка — це один з найбільших гріхів людини. Таку характеристику можна легко прослідкувати в образі Понтія Пілата — прокуратора Іудеї.

Отже, у романі Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» і справді піднімається велика кількість насущних проблем, висновки з яких мають повчальний характер. Саме тому цей витвір російського письменника буде завжди актуальним серед читачів. І за великим рахунком, проблеми, порушені автором у творі, існують і в нинішньому суспільстві.