Твір на тему: «Людина мусить вірити в себе» за твором Франца Кафки «Перевтілення»


Рейтинг твору 4.09 на основі 22 голосів

Спробуйте пригадати, як часто Ви опускали руки, зневірювалися у своїх силах, втрачали надію та мотивацію, зі страху перед труднощами кидали все? Чесно зізнайтеся, було? Так. Всі ми проходимо через це. Десятки, сотні разів виправдовуємося, обманюємо себе, жаліємо, обіцяємо почати ще раз, плануємо, як наступного разу пощастить більше.

А тепер уявіть головного героя оповідання Франца Кафки «Перевтілення» Грегора Замзу в такій ситуації. Уявіть, як він, величезний жук, лежить у своєму ліжку й скиглить, як все погано. Виглядає смішно, чи не так? Так само гротескно, насправді, виглядаємо і ми. Просто ми не можемо відсторонитися від самих себе і поспостерігати збоку, а тому не можемо оцінювати об’єктивно. Але через призму усвідомлення пана Замзи очевидним все стає і для нас.

Грегор Замза в подобі комахи був більш цілеспрямований, ніж за все своє людське життя, бо знав, що від нього залежить його майбутня доля та доля його родини. Потяг до самопожертви в такому ключі зіграв для нього кращу роль. Він був готовий долати всі перешкоди, які, до того ж, здавалися незначними. Все здавалось не суттєвим, окрім мети. Адже він хотів йти на роботу, незважаючи на те, що виглядав, як величезний жук! Погодьтеся, ви б не почули від Грегора виправдань на кшталт: «не було часу», «був занадто втомлений», «втратив надію», «не вірив, що зможу», «занадто дурний для цього», «вже декілька разів не виходило, у мене ніколи не вийде», «це очевидно не для мене», «мені не вистачило мотивації», «у мене була депресія», «завтра зроблю це», «у мене дуже маленький досвід (взагалі немає досвіду) в таких справах» та багато іншого. А тепер подумайте, як часто ви використовуєте ці фрази в своєму житті? Досить часто, адже такі мовні кліше стають у нагоді, коли так хочеться себе пожаліти. Але чи слід це робити? Ні. І це своїм прикладом доводить Грегор Замза. Він будь-що прагнув спрямувати своє нове життя в колишнє русло. Він хотів повернутися до щоденних справ, забезпечення сім’ї, спілкування. Його нова зовнішність ускладнила це, але не унеможливила.

Якщо ще коли-небудь Вам здасться, що найкращий варіант — кинути все, згадайте про це. Згадайте, що всі перешкоди ми насправді вигадуємо самі. Свідомо чи несвідомо ми самі змушуємо себе боятися. Саме тому треба вірити в себе. Не покладаючи рук, йти до своєї мети. Людина ніколи не знає заздалегідь, що вона не зможе, поки не спробує. Або поки їй цього не скажуть.

Тож відкиньте всі забобони, упередження та самовиправдання і дійте! Вірте в себе, коли беретеся за нові починання, вірте в себе, коли здається, ніби саме життя йде проти Вас, вірте в себе, коли ніхто більше у вас не вірить. І нехай Грегор Замза завжди буде Вашим прикладом цілеспрямованості.