Твір на тему: «Грегор Замза — людина чи комаха» за оповіданням Франца Кафки «Перевтілення»


Рейтинг твору 3.83 на основі 64 голосів

Франц Кафка — унікальне явище у світовій літературі. На сьогодні його ім’я знає вся планета, і важко навіть уявити, що більшість чудових творів цього автора було опубліковано посмертно. Надзвичайна манера написання та фантастичний зміст, у якому криється глибока філософія — ось що забезпечило Францу Кафці шалену популярність та визнання світової громадськості.

Чи не найвідомішим твором цього письменника є оповідання «Перевтілення». Воно розповідає нам історію комівояжера Грегора Замзи, а саме його надзвичайне перевтілення. Ми зустрічаємо головного героя вже в образі комахи та дізнаємося історію його попереднього життя через спогади Грегора. Весь твір побудований на роздумах Замзи та його стосунках із сім’єю, які разюче змінюються після перевтілення. Хоча читач і зустрічається із Грегором вже в образі комахи, перед нами не може не постати питання: чи залишився він людиною? І хто взагалі така людина? Маленька, звичайнісінька людина, яка ходить на роботу, створює й оберігає власну сім’ю? На думку одразу спадає аналогія з мурашкою: вона також трудиться, працює на благо свого мурашника. Серед семи мільярдів людей на планеті, окрема особистість здається просто маленькою комахою, у порівнянні з багаточисленними масами.

Грегор Замза був саме такою маленькою людиною, відданою своїй справі та сім’ї. Він не хотів захмарних висот, лише тихого спокою родинного кола. Але перевтілення внесло свої корективи. З простою маленькою людиною сталася біда. І що ж в цьому світі відрізняє нас від комах? Звичайно, щира любов і турбота. Тепле сімейне коло, дружні стосунки — у світі тварин немає всього цього, і саме це відрізняє нас від них. Але в ситуації з Грегором ми бачимо зовсім іншу картину. Як тільки він втратив свою здатність заробляти гроші, сім’я відвернулася від нього, він став чимось непотрібним, приводом для сорому. Натомість ставлення Грегора до своєї родини ані трохи не змінилося. Він став навіть більше переживати за них, звинувачувати в усьому себе та відчайдушно намагався чимось допомогти. Його відданість сім’ї вражає. На мою думку, Грегор не тільки залишається людиною, перетворившись на комаху, а й проявляє більше людських якостей, ніж ті, хто його оточує.

На мою думку, давати оцінку Грегору потрібно, зважаючи лише на його внутрішні якості, а не зовнішній вигляд. Саме тому головний герой твору «Перевтілення» є людиною, а не комахою.