Твір на тему: «Образ Роуз Мейлі та її порівняння з Ненсі»


Рейтинг твору 5 на основі 1 голосів

Дві молоді дівчини, героїні роману «Пригоди Олівера Твіста», описані автором як повні протилежності, адже їхні долі склалися зовсім по-різному. Образ Роуз Мейлі — це втілення ледь не ідеальної благородної молодої панночки, щоправда, невідомого походження. Виховувала її прийомна тітка. Дівчина від першої зустрічі прониклася доброзичливими почуттями до Олівера, підтримувала його під час і після одужування. Роуз жертвувала особистим щастям на користь репутації Гаррі Мейлі, бо не хотіла, щоб той пов’язував себе стосунками з особою без справжньої рідні.

На противагу Роуз, Ненсі — представниця чи не найгіршого прошарку суспільства. Під час першої зустрічі з нею та її товаришкою Олівер подумав, що вони «чудові дівчата», однак враження було дещо оманливим. Ненсі спочатку виступала спільницею шахрайського товариства, це її зусиллями Олівера викрали від містера Браунлоу. Але після підслуханої розмови Фейджина з Монксом вона чітко зрозуміла, що хлопчику загрожує небезпека. Стосунки з Сайксом не могли принести дівчині щастя, однак вона до останнього залишалася з ним. Нічні зустрічі з Роуз Мейлі не віщували їй нічого хорошого, але Ненсі від свого задуму не відмовилася. Поруч із благородною Роуз дівчина відчувала власну нікчемність і недостойність, вона захоплювалася добротою міс Мейлі.

Красномовним є й те, що дівчина не прийняла пропозиції допомоги від Роуз, бо розуміла, що зайшла надто далеко, щоб залишити злодійське життя в минулому. Образ дівчини суперечливий і трагічний: після стількох років аморального існування у ній прокинулася людяність і співчуття. Також він здається яскравішим порівняно зі зразково правильною Роуз. На жаль, виправитися Ненсі не судилося. Певною мірою, її загибель була найлегшим виходом, адже незрозуміло, як могла б вона далі жити в такому оточенні.

Отож, образ Роуз Мейлі у романі відіграє не останню роль. Ця добра дівчина повірила в Олівера і допомогла йому вибратися з нетрів вуличної злочинності, допомогла знайти містера Браунлоу. Дівчині судилося щасливе майбутнє з Гаррі Мейлі. Не менш значущим є й образ Ненсі — далекий від позитивного, хоча вона теж вплинула на долю Олівера Твіста. Їй не пощастило так, як Роуз, перед читачем дівчина постає такою собі «втраченою душею», яка запізно зрозуміла, що дороги назад вже немає.