Твір на тему: «Дружба і любов у поемі Шота Руставелі «Витязь у тигровій шкурі»


Рейтинг твору 3.5 на основі 2 голосів


Поему Шота Руставелі «Витязь у тигровій шкурі» на Батьківщині поета шанують майже на одному рівні з книгою книг «Біблією». І сьогодні серед неприступних гір Грузії нескладно знайти людей, які можуть напам’ять продекламувати усі півтори тисячі рядків поеми, а книга «Витязь у тигровій шкурі» вважається найціннішим весільним подарунком, адже ця поема — гімн високим пориванням людини, хвилююча розповідь про глибоку пошану і кохання до жінки, про вірність і дружбу.

Початок вірній дружбі кладе зустріч лицарів Автанділа і Таріела. Почувши, що Автанділ відправився на пошуки витязя у тигровій шкурі заради своєї коханої Тінатін, Таріел відповідає своєму новому товаришу:

«Боже!

Есть ли что-нибудь на свете

Друга верного дороже!»

А з часом Автанділ повернув Таріелові важливість і радість життя в той час, коли воно було йому немилим:

«И затих в нем понемногу

Сердца жар невыносимый,

Оживился лик кристальный,

Загорелся взор орлиный...

Постепенно возвращался

К многотрудной жизни он».

Одружившись зі своєю коханою Нестан-Даріджан, Таріел стає щасливою людиною, але у щасті не забуває про свого друга Автанділа. Лицар просить аравійського царя віддати за Автанділа Тінатін:

«Вот стою я пред тобою

С беспримерною мольбою:

Царь, отдай свою царевну

Крепкорукому герою

Словно раб перед владыкой,

Он упал пред Роставаном».

Витязь у тигровій шкурі готовий на все заради щастя свого друга Автанділа. Їх дружба допомагає лицарям не тільки знайти своє щастя з коханими жінками, а й перемогти ворогів держави і відновити на рідній землі справедливість. А рушійною силою вчинків героїв була любов, заради якої герої поеми були готові на будь-які випробування:

«О, — воскликнул витязь, — солнце,

Чьи ресницы из агата!

Для тебя я все исполню,

Что бы ты ни попросила».

Окрім возвеличення почуття любові, у поемі автор яскраво зобразив протистояння двох сил. Представниками однієї сили були лицарі, облагороджені високим почуттями любові і дружби, а іншу силу представляв Каджеті, що уособив в собі гноблення і рабство. Як і завжди в романтичних творах, як і завжди в житті, в поемі Шота Руставелі «Витязь в тигровій шкурі» добро перемагає зло:

«Зло мгновенно в этом мире,

Неизбывна доброта».