Твір на тему: «Проблема золота в житті людини» за повістю Оноре де Бальзака «Гобсек»


Рейтинг твору 3.96 на основі 27 голосів

«Художник — це людина, що звикла робити зі своєї душі дзеркало, в якому весь світ відіб’ється»

Оноре де Бальзак

Навіть у невеликій новелі під назвою «Гобсек» Бальзаку вдалося незвичайно реалістично зобразити картини життя тогочасної Франції та розкрити основну рушійну силу вищого суспільства — гроші, владу та матеріальну зацікавленість. Героями новели стали персонажі з яскравими характерами, які втілили в собі найбільш характерні риси представників тієї епохи. Причиною для оповіді про лихваря стали події в родині де Ресто, які й показали згубний для людей «власний інтерес».

Так схильність до розпусти, похапливість і пиха, сильно розвинуті світським життям, у поєднанні з пристрастю до нікчемного негідника перенаправляють ніжність, великодушність і відданість графині де Ресто у русло зла. Спустошена та розбещена навколишнім середовищем, вона швидко підпадає під владу підлих та жорстоких інстинктів. Почуття кохання протистоїть обов’язкам матері і дружини, але за усім цим добре проглядається головне: жалке бажання не втратити майно чоловіка, страх того, що поза гроші у неї не буде можливості забезпечити «гідне» життя своїм дітям та таким саме «гідним» життям продовжувати жити самій. Саме це бажання перетворює графиню де Ресто у справжню злочинницю, злочинницю перед людьми і власною совістю. Але за уявленням графині істинне нещастя і дійсна ганьба — це бідність.

Гроші — совість, гроші — посмертне бажання, гроші — Бог. Так думали не тільки негідники, зображені в новелі «Гобсек», а й більшість представників того суспільства, життя якого Бальзак висвітив у своєму творі. Тільки свою вигоду має на меті віконтеса де Гранльє, тільки багатство де Ресто може примирити сім’ю нареченої молодого графа з загубленою репутацією його матері. А головним гріхом графині де Ресто люди навколо вважають не провину у смерті чоловіка, не подружню зраду, а те, що вона через свої пристрасті стала причиною руйнування матеріального добробуту родини, руйнування священного для всіх заможних благополуччя.

Для порівняння і протиставлення графині де Ресто Бальзак ввів у новелу пасторальну історію про Дервіля і Фанні Мальво. Саме Фанні, яка ще недавно була сільською дівчинкою, автор протиставив графині. Щирість юної швачки, її релігійність, працьовитість, довірливість і чистота викликають у оточуючих розчулення, а ось одруження успішного юриста зі швачкою викликають у них не тільки нерозуміння, а й протест: «Ніколи ви нічого не досягнете».

Своєю новелою Бальзак розставляє життєві акценти. Лицемірне і вигадане зло у його творі гине, а моральне, просте і щире стверджує життя у всій його красі і величі.