Твір на тему: «Якби сестра Грегора Замзи перетворилась на комаху» за новелою Франца Кафки «Перевтілення»


Рейтинг твору 4.25 на основі 20 голосів

Головний герой новели Франца Кафки «Перевтілення» — комівояжер Грегор Замза. Все починається з одного дощового ранку, коли він прокидається, готовий, як завжди, швидко зібратися і бігти до раннього потягу на вокзал. Але раптово Грегор помічає, що «він обернувся на страхітливу комаху». Спочатку таке перевтілення він сприймає за нічний кошмар і переймається тільки тим, що запізнюється на роботу. Але проходить небагато часу і герой усвідомлює, що все, що з ним скоїлося, — страшна реальність.

Назва новели має подвійний сенс, адже моральне перевтілення героя у «комаху» відбулося задовго до того, як він фізично перетворився на огидну потвору. Усе своє життя Грегор проводив у подорожах та заробітках, адже хвилювався тільки за те, що без його допомоги батьки і сестра будуть бідувати. У нього не було ні друзів, ні навіть приятелів, та й часу залишалося лише на невеличкий відпочинок та сон.

Але коли з Грегором сталося нещастя, виявилося, що його рідні здатні були й самі себе прогодувати. Батько влаштувався у банк, та й сестра Грета швидко знайшла роботу. Склалося так, що своїм рідним він опинився зовсім не потрібен. Мало того, що сім’я Грегора відмовилася доглядати за ним після його перевтілення, а ще й вирішила його позбутися. Результат був очікуваний: залишившись один на один з собою Грегор не зміг повернутися до нормального стану і врешті-решт помер.

Велике здивування викликає ставлення до героя рідних йому людей, їх невдячність та байдужість. Вийшло так, що до свого сина батьки ставилися лише як до годувальника, завдяки якому не треба було піклуватися про гроші і працювати. Мені здається, що якби теж саме сталося з сестрою Грегора, батьки б і зовсім би не намагалися її врятувати, адже навіть Грегора, від якого залежав добробут у родині, вони не врятували. Тим не менш, у Грети були б шанси повернутися до нормального існування, бо у неї залишився б рідний брат, який дуже любив свою сестру і робив усе, щоб їй краще жилося. Гадаю, що Грегор Замза поклав би усі свої сили на те, щоб врятувати Грету.

У житті кожного з нас бувають такі складні моменти, коли нам дуже потрібна підтримка та допомога близьких людей. І якщо поряд не опиняється того, хто б міг допомогти нам чи хоча б вислухати, дуже складно повернутися до звичайного життя. На мій погляд, саме про важливість стосунків у родині, про силу допомоги рідних людей прагне нагадати нам у своїй новелі «Перевтілення» Франц Кафка. Адже сім’я — це те безцінне джерело, з якого черпає свої життєві сили кожна людина, це те, що не дає перетворюватися людям на огидних «комах» і допомагає залишатися людьми.