Твір на тему: «Чим вражає твір «Майстер і Маргарита»


Рейтинг твору 3.52 на основі 42 голосів

Роман М. Булгакова «Майстер і Маргарита» зацікавив мене незвичайним поєднанням гуморески і історії, міфічного і лірики, повсякденного і фантастичного, поєднанням трьох, на перший погляд зовсім різних світів – біблейського, реального і потойбічного. Скоріш за все, євангельський сюжет письменник ввів у роман про життя Москви тридцятих років не лише тому, що він мав асоціативний зв’язок з проблемами сучасного М. Булгакову суспільства. Перш за все, це роман в романі, який є головною лінією і ідейним стрижнем усього твору про Майстра і Маргариту.

Вражає, як письменник зображує у романі Ісуса Христа, якому надає риси простодушної і довірливої, але при цьому проникливої і мудрої людини. Достатньо слабкий фізично, він має сильну душу. Ісус вражає своїм милосердям: помираючи на нещадному єршалаїмському сонці він просить дати попити води розбійнику, який розп’ятий поряд з ним. Він співчуває і Марку Щуробою, і Понтію Пілату з його головною біллю.

На мій погляд, євангельський сюжет «роману у романі» звертається до сучасній письменнику дійсності, та й до вічності взагалі. М. Булгаков ставить питання, що ж насправді є істиною – слідування людським цінностям чи державним інтересам? Як серед нас з’являються відступники і зрадники? І тут же він відповідає: трусіть – це початок зради, усвідомлений вибір людини і її крок у бік зла, це її малодушність. І ці істини є універсальними для будь-якого з трьох світів, відображених у романі.

Моральні істини і мораль незмінні. І через століття зрада залишається зрадою, залишаються такими брехня і трусіть. А розділи роману про Єршалаїм як раз і нагадують нам, що ніяк не держава для кожної людини є вищім судом, а її власна совість. Саме ця думка робить фантастичний сюжет роману більш реальним.

Не менш мене вразило і перетворення супутників Воланда. Це і темно-фіолетовий лицар з похмурим обличчям, і юний паж – кіт Бегемот, і Азазелло з пустими очима і холодним обличчям демона-вбивці. Такі самі вони були, є і будуть до кінця історії людства. Вразило і те, що представники потойбічного світу в уяві М. Булгакова, вміють цінити сильні людські почуття, зокрема готовність Маргарити на самопожертву заради свого коханого Майстра.

Закінчуються усі події ніби у вічності. У вічності закінчується оповідь про Понтія Пілата та Ієшуа, закінчується у вічності оповідь про Воланда та його помічників, закінчується у вічності історія про неземне кохання Майстра і Маргарити. І саме у вічності всі три сюжети роману сходяться в одну точку.

Враження від роману М. Булгакова «Майстер і Маргарита» не можна передати словами. Щоб їх зрозуміти та відчути, треба не просто прочитати цей твір, треба глибоко замислитися над характерами і вчинками його стародавніх, реальних і потойбічних героїв.