Твір на тему: «Бунт Маріо» за твором Томаса Манна «Маріо й чарівник»


Рейтинг твору 4.2 на основі 5 голосів

За сюжетом новели Томаса Манна «Маріо і чарівник» до невеличкого італійського містечка Торро-Вієра приїздить гіпнотизер Чіполло. Розваг у містечку майже не було, тому вистава чарівника викликала великий інтерес у мешканців та відпочивальників. Для оповідача, якому була притаманною відома німецька пунктуальність, дива почалися вже з того, що вистава не почалася своєчасно. Але це був тільки початок.

Розваг на виставі було вдосталь. Чіполло запрошував на сцену звичайних людей і силою гіпнозу змушував їх розповідати про себе, танцювати, співати. Випадково на очі гіпнотизеру потрапив молодий офіціант Маріо, який дивився на Чіполло завороженим поглядом. Хоча Маріо зовсім не хотів виходити на сцену, але ноги самі принесли його туди. Маріо нікому не збирався розповідати свої сердечні таємниці, але язик проти його волі вибовтав усі секрети про прекрасну Сільвестру. Ось і вона сама, і губи Маріо тягнуться для поцілунку.

Раптом лунає різкий звук, і Маріо прокидається від гіпнозу. Виявляється, що поряд немає ніякої Сільвестри, а тільки потворний Чіполло, який навіяв на юнака гіпнотичні марення. З хлопця усі сміються, і він тікає зі сцени. Стає смішно і читачам. Але ненадовго, бо далі стає дуже соромно. І не за Маріо, а за себе.

Маріо тікає зі сцени, але невдовзі повертається. Лунає постріл — і Чіполло якось незграбно валиться зі свого стільця та розпластується на підлозі. Це був смертельний постріл, постріл не тільки в чарівника, а й у тих, хто був у залі, у тих, хто сміявся зі знущань гіпнотизера над іншими і не замислювався над тим, що Чіполло знущався над гідністю людей.

Так, як і Чіполло, вдавалося маніпулювати людьми фашистським лідерам Гітлеру і Муссоліні. Саме через пасивність людей ці монстри прийшли до влади. Адже хтось не дуже вірив у обіцянки фашистів, комусь було зовсім байдуже, а коли люди схаменулися, було вже пізно. Поступово фашизм виповз за кордони Італії, захопив Німеччину і пішов далі. Достатньо подивитися кінокадри тих років, щоб побачити, наскільки великою підтримкою користувалися Муссоліні і Гітлер. Здається, що так люди можуть вести себе тільки під гіпнозом. Але якщо у людини буде вдосталь людської гідності і розуму, то вона ніколи не стане підтримувати антигуманні, нелюдські ідеї.

На щастя, у 1945 році країни, які підтримували фашизм, почали відчувати сором. Але Чіполло приїхав до Торро-Вієра у 1929 році, коли все ще тільки починалося.

Маріо не дозволив насміхатися над собою, не дозволив знущатися. І якщо кожен з нас не буде частиною сірої маси, натовпу, якщо кожен буде зберігати людське обличчя, жити за законами порядності і честі, вже ніколи не встановиться ані фашизм, ані якийсь інший тоталітаризм. Про це і хотів сказати Томас Манн у своїй новелі «Маріо і чарівник».