Твір на тему: «Що символізують рослини України?»


Рейтинг твору 4.29 на основі 7 голосів


Наша Батьківщина має багату культуру. Українці протягом усього життя бережуть звичаї та традиції своїх предків. Природа нашої рідної землі також дуже багата й різноманітна. Україна має вигідне географічне положення. Завдяки цьому Батьківщина має неймовірні краєвиди, синє море, золоті степи й густі ліси, бурхливі річки й спокійні озера. В Україні росте багато різноманітних рослин, багато з них — рідкісні.

Ще споконвіку ми поважно ставилися до рослин. Своє подвір’я українки прикрашали різнобарвними квітами: мальвами, чорнобривцями, барвінками. Найгарнішою окрасою була калина. Цей кущ можна було знайти в кожному дворі. Це ж бо через те, що калина несе в собі дивовижну силу. Своєрідний символ життя часто відіграє роль світового дерева. На його вершечок злітаються пташки й приносять людям вісточки. Віточкою калини прикрашали весільний коровай. На рушнику ж вишивали ягідки цього куща й дуб як символи краси, ніжності нареченої й міцності, сили нареченого. Калина несе в собі зміст материнства. Кущ — матуся, а ягідки — маленькі дітки. Калина — дивовижна рослина, про яку написано багато пісень, складено чимало приказок, легенд.

Дівчата на різні свята плели вінки, шанобливо ставилися до них. Це своєрідний оберіг, котрий наповнений силою. Плетіння вінка — це клопітка робота, своєрідна наука. Потрібно добре знати з яких квітів і в яке свято робити таку красу на голову. Найголовніше місце належало деревію — це символ нескореності. До віночка додавали ромашку, що приносить добро, ніжність і здоров’я. Також дівчата вплітали волошку, символ краси. Безсмертник — квітка на вигляд скромна, але дуже потрібна, він лікує від багатьох хвороб. Вінок — тендітна прикраса, оберіг, котрий має в собі багато квітів, кожна з яких несе в собі силу, нездоланність.

Україна має багато величних дерев. Верба вважається рослиною, котру люди дуже шанують. Це дерево саджають біля річок, коріння укріплює береги, очищує воду. Недарма народ говорить: «Там де вода, там і верба». Дерево вважається особливо цілющим. Верба нерідко згадується у творах таких відомих українських поетів як Тарас Григорович Шевченко та Леся Українка. Не можу не згадати й неймовірно міцного дуба. Він символізує довголіття, міцність, вологостійкість. Дерево допомагало людям у господарстві. Саме дубові колоди використовували селяни на нижчі підвалини при будівництві житла.

Отже, природа України дуже багата. Ми маємо багато цінних рослин, котрі нас оберігають своєю силою. Українці повинні поважати дерева та квіти, адже це наші помічники. Нас слід привчати своїх дітей любити й цінувати природу. Люди не зможуть без неї існувати. Давайте прагнути до розвитку! Бережімо природу!