Твір на тему: «Мій відгук про картину Петра Басанця «Материнство»


Рейтинг твору 3.7 на основі 44 голосів

Нещодавно я мала прекрасну можливість познайомитися з творчістю одного чудового українського художника Петра Басанця. Але після перегляду усіх його вишуканих робіт, мої думки все ж полонила єдина картина з чуттєвою назвою «Материнство».

Ця картина, на мою думку, має повне право називатися прекрасним витвором мистецтва, а точніше справжнім шедевром. На своєму полотні художник зобразив молоду жінку з дитям, які тихо відпочивають біля озера під розлогою вербою. На картині видно, що жінка ця - то мати, яка бережно пригортає своє чадо до грудей, яка оберігає його від усіх земних проблем, яка дарує йому своє тепло і любов. Басанець доповнює цей зворушливий епізод з життя прекрасними білими лебедями, які є вічними символами відданої і чесної любові, тому можна сказати, що ця картина має і певний символічний підтекст. Хочу звернути вашу увагу на багатство кольорів, яке можна відразу помітити. Малюнок виконаний переважно у зелених тонах, адже художник зображав неповторну красу української природи, але не можна проігнорувати і яскраве вбрання самої жінки: вона вдягнена у традиційну вишиванку та барвисту спідницю, тому саме цей образ матері вдало доповнює кольорову гамму картини загалом.

Звичайно, я не претендую на звання мистецтвознавця чи досвідченого критика, але я впевнена, що картину можна вважати вдалою за умови, якщо вона змогла викликати у загалу певні почуття, якщо вона змогла вплинути на його душевний стан. До таких вдалих проектів можна віднести і «Материнство» Басанця, адже це полотно, безсумнівно, викликає масу приємних почуттів у кожної матері та у кожної люблячої дитини. І я не виняток, дивлячись на це зображення, я почуваюсь у повній безпеці, на душі стає тепло і приємно, а всі біди наче відвертаються, бо там я бачу не вигаданий образ, а щось таке рідне і близьке, я бачу в тій жінці свою маму, свою найріднішу людину. Тому наприкінці мені хочеться тільки подякувати цьому видатному художнику за його майстерність і вміння зберігати на картині живі людські емоції.