Твір на тему: «Хто на ваш погляд є великим українцем?»


Рейтинг твору 4.05 на основі 39 голосів


Історія України сповнена багатьма подіями, історичними постатями, котрі мали гарний та, на жаль, поганий вплив на розвиток нашої держави. Яскравим прикладом може бути Ярослав Мудрий, який активно розвивав і культуру, й економіку, і політику Київської Русі. Не можу не згадати й Богдана Хмельницького, котрий вів Національно-визвольну війну за свободу, автономію Гетьманщини від поляків. Культуру активно розливали багато поетів та письменників: Леся Українка, Іван Франко, Іван Котляревський, Олександр Довженко, Ліна Костенко та багато інших.

На мою думку, великим українцем є поет, письменник, художник, громадський та політичний діяч Тарас Григорович Шевченко. Це один з найталановитіших та найпопулярніших українських письменників. Його творчість стала прикладом для багатьох визначних майстрів слова дев’ятнадцятого століття. Він не боявся висловлювати свою думку. Тим, що українці завжди мовчали й корилися, користувалися люди при владі. Тому заради кращого майбутнього Тарас Григорович активно говорив про свої прагнення. Шевченко усе життя присвятив Україні. Майже усе життя поет жив за кордоном, але душею він був з Батьківщиною. Він народився кріпаком, але «став велетнем у царстві людської культури». Шевченку ніколи не було байдуже те, що відбувається з Україною, її мовою та культурою, життям простих людей. Життя Кобзаря можна назвати подвигом, бо Шевченко віддав усі свої сили, щоб показати долю українського народу і хоч чимось допомогти.

Поет не боявся зображувати справжньої суті імператорського режиму, загарбницької політики Росії, трагічної долі українців, безжалісно критикував еліту. Це яскраво видно в поемі «Сон». Шевченко наділяє царицю саркастичними коментарями, знаючи, що за це доведеться відповідати. У творі «Кавказ» Тарас Григорович засуджує російське самодержавство, закликає об’єднуватися проти спільного ворога. Шевченко розповідає про реальну ситуацію кавказького народу. Люди майже п’ятдесят років боролися проти Російсько імперії! Багато смертей, каліцтв, утрат — усе це описується в поемі. У вірші «Мені однаково...» поет показує свої патріотичні почуття до Батьківщини. Кобзарю не важливо, що станеться з ним, його душа болить за Україну.

У 1840 році збірник творів Тараса Шевченка «Кобзар» став еталоном української поезії, прикладом для багатьох молодих поетів. Згодом сам поет став символом боротьби за патріотизм та свободу. Як на мене, Шевченко — це символ величі українського слова. Своєю творчістю він прагнув довести, що український народ заслуговує на краще життя. До останніх днів свого життя поет перебував під таємним поліційним наглядом. Поет не боявся наслідків, він прагнув до змін, активно висловлював свою думку, тому я з упевненістю хочу сказати, що саме ця людина була і є великим українцем.