Твір на тему: «Українська діаспора в США та Канаді»


Рейтинг твору 4.11 на основі 19 голосів


Що ж таке діаспора? Це етнічна, мовно-культурна спільнота, яка зберігає свої звичаї та традиції за межами материнського регіону. Українці розпочали еміграцію ще на початку вісімнадцятого століття. Наші земляки переїжджали до Америки та Канади, де створювали сім’ї й влаштовували особисте життя. Наймасовіші еміграції до останніх країн припадають на період Першої світової війни. Саме в той час українці зміцнили існуючу діаспору новими кадрами, діячів із культурних, наукових та робітничих сфер діяльності.

Під час проживання в певній країні люди ознайомлювалися з особливостями життя її громадян. Там вони бачили різні перспективи, що призводило до повного переселення на іншу тереторію. Еміграція до Канади розпочалося на початку дев’ятнадцятого століття. У той час уряд заохочував європейців переселятися до іншої країни. Першими емігрантами з України стали чоловіки родом з Івано-Франківщини Іван Пилипів та Василь Єлиняк.

У Канаді активно розвивається українська культура. Одним з найцікавіших елементів життя діаспори є україноканадська мова. Українська мова почала зазнавати впливу з боку англійської, що й стало приводом для утворення нової. Основні слова є запозичені з Галичини та Буковини, бо більшість українських емігрантів походило саме звідти. Україноканадська мова вміщує в собі слова англійського та українського походження, що робить її особливою. Українці, які приїжджали до Канади, швидко звикали до нового говору й починали використовувати незвичні слова у своїй творчості. Прикладом цього може слугувати музичний гурт «Klooch».

Багато українців змогли зазнати неабиякого успіху у своїй діяльності в Канаді. Наприклад, Кетрін Винник, канадська кіно- й телеактриса українського походження підкорила серця канадських глядачів, Альберт Бандура прославився своїми вченнями й у 2007 році став четвертим найбільш цитованим автором у світі, Роберта Бондар стала першою канадською жінкою-астронавтом і першим лікарем неврологом, який побував у космосі.

Трохи менш активним є розвиток української діаспори в Сполучених Штатах Америки. Першим українцем, який ступив на новий материк став Іван Богдан. Він приплив з Джоном Смітом у колонію перших поселенців у 1608 році, але справжнє еміграція до США розпочалася тільки наприкінці дев’ятнадцятого століття. Однією з найвідоміших постатей, яка змогла прославити Україну стала Квітка Цісик, американська співачка українського походження. Вона виконувала популярні джингли в США. Ця видатна українка отримала багато премій та нагород за те, що виконувала пісні до американських фільмів, але, незважаючи на це, не забувала Україну й продовжувала гріти серця наших земляків українським словом та музикою. Не можна не згадати про видатну актрису та модель Мілу Йовович. Вона теж є чудовим представником нашої країни за кордоном. Підтвердженням цього є той факт, що її фото знаходиться у фотогалереї Посольства США в Україні, де представлені відомі діячі мистецтва та інших сфер життя.

Отже, стає зрозуміло, що українці — це дуже талановита нація, яка проявляє себе в різних галузях життя не тільки на території України, але й далеко за її межами.