Твір на тему: «Сміливі, тому щасливі» за творами Івана Багряного та Володимира Винниченка


Рейтинг твору 4.38 на основі 24 голосів


Нас завжди щось відокремлює від щастя. Часто не вистачає одного кроку, щоб усе пішло на краще. І, зазвичай, це дуже ризикований та рішучий крок. Кожна людина боїться змін, позбавитися усталеного способу життя та звикати до всього знову.

Але зробивши один сміливий вчинок за хвилину, можна стати щасливим на все життя. Адже «сміливі завжди мають щастя». Так стверджує Сірчиха в пригодницькому романі Івана Багряного «Тигролови». Дійсно, головний герой, Григорій Многогрішний, робить відчайдушний крок, який міг коштувати йому життя — тікає з «ешелону смерті» — і перемагає. Як самого себе, так і жорстоку систему влади, з її безпідставними репресіями та покараннями. Він «стрибнув у смерть, але не здався». Більше того, у далекосхідній тайзі Григорій знаходить прихисток у добрих людей та стрічає свою любов.

Образ Многогрішного є не лише взірцем нескореності та сміливості, а й уособленням найщиріших сподівань на розквіт нашої країни, її перемогу над ганебним поневоленням.

До теми сміливості й щастя в українській літературі звертався також письменник Володимир Винниченко. Героям його новели «Момент» знадобилася неабияка рішучість та сила духу, щоб нелегально перетнути кордон. Після досягнення своєї мети вони попрощались і більше ніколи не бачились. «Наше кохання повинно вмерти зараз, щоб, як хтось сказав, ніколи не вмирати… Щастя — момент. Далі вже буденщина, пошлість. Саме найбільше щастя буде мізерним в порівнянні з цим.» Отже, найбільш відчутними є ті хвилини щастя, які злеліяні напругою на межі.

Сміливі вчинки загартовують характер, роблячи нас витривалішими, стійкішими до негараздів. Ніколи не треба боятися зробити вирішальний крок. Саме ця хвилина є найбільш вдалою для торування свого шляху до щастя.