Твір на тему: «Моральні цінності сучасного суспільства» (варіант 2)


Рейтинг твору 3.97 на основі 152 голосів

Кожного дня людство розвивається. З’являються нові винаходи, які роблять наше життя простішим, новий одяг, техніка. І в погоні за новинками люди забувають про найважливіше: моральні й духовні цінності.

Чи часто ми можемо зустріти людину, яка мріє не про новий телефон чи ультрамодну спідницю, а про нового друга? Люди починають забувати про те, що дійсно є важливим у цьому житті. З екранів телевізорів і плакатів на вулицях нас запевняють у тому, що без нової покращеної пральної машинки та ноутбука з тонким і легким корпусом ми просто не зможемо жити. І люди вірять цьому. Вони ставлять собі за мету не завести сім’ю чи дітей, а придбати той самий новий пристрій, на який їм доведеться відкладати кошти не один і не два місяці. Але придбавши бажану річ, не отримують жаданої насолоди, розуміють, що цілком могли б обійтися й без цього.

Реклама, що звучить з екранів телевізорів змушує нас купувати те, чого ми навіть і не хотіли. Але як же ми можемо обійтися без цього, якщо у всіх колег по роботі й друзів уже є ця річ? Ми ж не гірші за них і також можемо дозволити собі таку розкіш!

Я вважаю, що ні в якому разі не можна дозволяти іншим керувати собою. Потрібно купувати лише ті речі, які дійсно є життєво необхідними. Не можна втрачати себе, забувати про рідних і друзів у погоні за модою. Стильний одяг, сучасний телефон не зробить тебе кращою людиною. Ти не зможеш довести всім, що не гірший за них. Просто спробуй кілька разів не підкоритися суспільному божевіллю, і ти помітиш, що, хоч твоєму телефонові вже два роки, та з тобою ніхто не перестав спілкуватись, ніхто не дорікнув тобі цим. Це не так важливо, як здається на перший погляд. Спробуй звертати більше уваги на родину. Замість нової футболки купи мамі квіти, приготуй татові сніданок, адже сім’я любить тебе не за те, що ти гарно вдягнений, вони приймуть тебе, яким би ти не був і завжди будуть раді тебе бачити. Не потрібно витрачати свої сили й нерви на речі, що не приносять душевного щастя. Вони не зроблять тебе кращим, швидко набриднуть, і вже через тиждень ти забудеш про те, як сильно їх хотів. Ти зрозумієш, що не речі роблять людину успішною. Щоб досягти успіху, не обов’язково витрачати купу грошей на модні новинки, потрібно лише мати бажання, розум і цілеспрямованість. Якщо людина порожня зсередини, то ніяка зовнішня оболонка не зробить її кращою. Можливо, відмовившись від суспільних норм, ідучи своїм шляхом, ти досягнеш більшого, ніж інші, і будеш заслуговувати на повагу, тому що зміг залишитись самим собою.

Отже, у погоні за матеріальними цінностями не можна забувати про моральні, тому що речі ніколи не замінять справжнього людського спілкування й любові близьких. У будь-якій ситуації не можна втрачати людяність і віру в себе.